Οδηγίες για την σωστή προετοιμασία των τροφίμων για μεταφορά

Η κατάψυξη είναι ένα πολύ σημαντικό και χρήσιμο εργαλείο για την κουζίνα. Η αντίληψη πως η κατάψυξη αποτελεί μια κακή πρακτική και πως υποβαθμίζει την ποιότητα των τροφίμων δεν είναι σωστή. Αν καταψύξουμε τα κατάλληλα τρόφιμα με τον σωστό τρόπο, τα κατεψυγμένα τρόφιμα θα έχουν ποιότητα η οποία μπορεί να παραμείνει αν όχι εντελώς, σχεδόν απαράλλακτη. Είναι βασικό λοιπόν να γνωρίζουμε ποια είδη τροφίμων μπορούν να καταψυχθούν, ώστε όχι μόνο να συντηρηθούν αλλά και να είναι εύγευστα μετά την απόψυξή τους.

Πρώτες ύλες κατάλληλες για κατάψυξη

Αναφορικά με την κατάψυξη τροφίμων, παρακάτω παρατίθεται η καταλληλότητα σε διάφορα υλικά για κατάψυξη.

 • Αλλαντικά Τα περισσότερα αλλαντικά μπορούν να διατηρηθούν με ευκολία στην κατάψυξη. Μπέικον, προσούτο, σύγκλινο, λουκάνικο είναι κάποια παραδείγματα.
 • Αυγά Τα αυγά μπορούν να καταψυχθούν αφού πρώτα χτυπηθούν.
 • Κρέας – Πουλερικά Όλα τα κρέατα και τα πουλερικά είναι κατάλληλα για κατάψυξη. Τα εντόσθια, όπου υπάρχουν, θα πρέπει να αφαιρούνται, να συσκευάζονται και να καταψύχονται μόνα τους.
 • Ξηροί καρποί Είναι καλή πρακτική να διατηρούμε τους ξηρούς καρπούς στην κατάψυξη γιατί παραμένουν πιο φρέσκοι.
 • Τυριά Τα τυριά μπορούν να συντηρηθούν στην κατάψυξη, αλλά δεν βρίσκω πως συντρέχει και ιδιαίτερος λόγος για κάτι τέτοιο.
 • Φρούτα και λαχανικά Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υγρασία, δεν καταψύχονται καλά. Αν θέλουμε να καταψύξουμε κάποιο φρούτο ή λαχανικό, είναι καλύτερο να το επεξεργαστούμε με κάποιον τρόπο, όπως για παράδειγμα να κάνουμε πουρέ τις φράουλες ή να μαγειρέψουμε τα μανιτάρια.
 • Ψάρια και θαλασσινά Ψάρια και θαλασσινά μπορούν να καταψυχθούν με ικανοποιητικά αποτελέσματα αλλά σίγουρα με μεγαλύτερη απώλεια ποιότητας από ότι τα κρέατα για παράδειγμα. Γι’ αυτό το λόγο η κατάψυξή τους θα πρέπει να είναι περιορισμένη.

Μερικώς έτοιμα φαγητά κατάλληλα για κατάψυξη

Κάποιες φορές είναι αρκετά χρήσιμο για τη κατάψυξη τροφίμων να καταψύχουμε το φαγητό σε κάποιο στάδιο της προετοιμασίας του, συνήθως λίγο πριν από το τελικό μαγείρεμα. Τα φαγητά αυτά μπορεί ανάλογα με το είδος τους να πρέπει να ξεπαγώσουν για να μαγειρευτούν, όπως τα μπιφτέκια, ή και να μαγειρευτούν απευθείας από την κατάψυξη, όπως τα φρέσκα ζυμαρικά.

Φαγητά μερικώς έτοιμα κατάλληλα για κατάψυξη είναι:

 • Μπιφτέκια και κεφτέδες
 • Πίτες, όπως τυρόπιτα ή σπανακόπιτα (πριν από το μαγείρεμά τους στον φούρνο)
 • Πίτσες
 • Ντολμαδάκια
 • Μπισκότα ή cookies
 • Φρέσκα ζυμαρικά
 • Ζυμαρικά φούρνου, όπως λαζάνια ή παστίτσιο

Μαγειρεμένα φαγητά κατάλληλα για κατάψυξη

Σαν γενική οδηγία μπορούμε να πούμε πως τα φαγητά που καταψύχονται καλύτερα είναι αυτά που έχουν αρκετή σάλτσα ή υγρά, καθώς αυτά δημιουργούν μια προστατευτική επικάλυψη γύρω από το τρόφιμο και το εμποδίζουν να ξεραθεί. Το κοκκινιστό, για παράδειγμα, θα καταψυχθεί καλύτερα από ένα ψητό της κατσαρόλας.

Τα μαγειρεμένα κρέατα και τα πουλερικά πάντως είναι αρκετά ανθεκτικά όταν συντηρούνται στην κατάψυξη, ανεξάρτητα από τον τρόπο παρασκευής τους. Τα μαγειρεμένα ψάρια και λαχανικά μπορούν να καταψυχθούν, αλλά θυσιάζοντας μεγαλύτερο μέρος της ποιότητάς τους από ό,τι τα κρέατα.

Ακολουθεί μια λίστα με μαγειρεμένα που καταψύχονται με πολύ καλά αποτελέσματα:

 • Ζεστές σάλτσες, όπως σάλτσα ντομάτα ή σάλτσα κιμά
 • Σούπες
 • Ζωμοί
 • Μαγειρευτά κρέατα και πουλερικά
 • Ζυμαρικά φούρνου, όπως λαζάνια ή παστίτσιο

 

Πώς προετοιμάζουμε τα τρόφιμα για να μπουν στην κατάψυξη

Σε σχέση με την κατάψυξη τροφίμων, το είδος της συσκευασίας των τροφίμων που θα καταψυχθούν είναι πολύ σημαντικό. Αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι πως η συσκευασία που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν αεροστεγής, δηλαδή δεν πρέπει να μπαίνει αέρας μέσα. Η έκθεση στον αέρα κατά τη διάρκεια της κατάψυξης κάνει το φαγητό να χάσει την ποιότητά του. Για την καλύτερη προετοιμασία τροφίμων για την κατάψυξη, η καλύτερη συσκευασία για την κατάψυξη είναι η πλαστική σακούλα με κενό αέρος, όπως οι συσκευασίες των διαφόρων αλλαντικών ή τυριών, για παράδειγμα, που βλέπουμε στo σούπερ μάρκετ. Το κενό αέρος ίσως να μην είναι εύκολο να επιτευχθεί σε οικιακές συνθήκες ακόμη, αλλά η πλαστική σακούλα που κλείνει αεροστεγώς δεν είναι δυσεύρετη. Καλή πρακτική είναι να κολλάμε μια ετικέτα στη σακούλα που να αναγράφει το περιεχόμενο και την ημερομηνία κατάψυξης. Έτσι θα μπορούμε εύκολα να βρούμε αυτό που ψάχνουμε αλλά και να ξέρουμε μέχρι πότε θα πρέπει να το καταναλώσουμε. Καλή ιδέα είναι επίσης, αφού γεμίσουμε τη σακούλα και βγάλουμε τον αέρα, να την καταψύξουμε επίπεδα πάνω σε ένα ταψί, έτσι ώστε να πάρει επίπεδο σχήμα και να πιάνει λιγότερο χώρο. Η χρήση της σακούλας προσφέρει επίσης το πλεονέκτημα πως μπορούμε να ξεπαγώσουμε γρήγορα το τρόφιμο σε τρεχούμενο νερό. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σκεύη όπως τάπερ ή και σελοφάν. Καλό είναι να αποφεύγουμε το γυαλί, καθώς μπορεί εύκολα να προκληθεί ατύχημα, και ενώ είναι δυνατό να καταψύξουμε σε πυρίμαχα σκεύη, δεν βρίσκω τον λόγο να είναι δεσμευμένα στην κατάψυξη, εκτός και αν μιλάμε για προπαρασκευασμένα φαγητά που θα ψηθούν στο σκεύος αυτό, όπως το παστίτσιο για παράδειγμα. Αν καταψύξουμε φαγητά όπως μπιφτέκια, καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε χαρτί ψησίματος ανάμεσα στις στρώσεις, ώστε να μην κολλήσουν. Όταν συσκευάζετε ένα τρόφιμο για κατάψυξη, είναι χρήσιμο να σκέφτεστε πρώτα την ποσότητα που θα καταναλώσετε όταν το αποψύξετε και να συσκευάσετε «πακέτα» με την ποσότητα αυτή, ώστε να μπορείτε να κάνετε καλύτερη διαχείριση.