Τα βακτήρια είναι ο χειρότερος εχθρός των τροφίμων. Βάζοντας όσο πιο νωρίς γίνεται τα προϊόντα στο ψυγείο, επιβραδύνεις την ανάπτυξη μικροβίων, τα οποία πολλαπλασιάζονται γρήγορα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος: ο μικροοργανισμός μεγαλώνει και σιγά σιγά διχοτομείται, δημιουργώντας δύο νέους μικροοργανισμούς που με τη σειρά τους γίνονται τέσσερις και πάει λέγοντας.
Αν σκεφτείς ότι στις σακούλες, όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 20C, δημιουργείται μια νέα «γενιά» βακτηρίων μέσα σε 15 λεπτά, τότε σε 2 ώρες αναμονής μπορεί να βρεθούν μέχρι και οχτώ γενιές μικροβίων στα προϊόντα που επέλεξες δίνοντας προσοχή στην ποιότητά τους!
1. Κατεψυγμένα προϊόντα
Τα τρόφιμα που μπορούν να καταψυχθούν μπορούν να χωριστούν σε 3 μεγάλες κατηγορίες: στα ωμά, τις πρώτες ύλες δηλαδή όπως το μοσχαρίσιο κρέας ή το μπρόκολο, στα μερικώς έτοιμα φαγητά, όπως μια πίτα που είναι έτοιμη για ψήσιμο ή τα μπιφτέκια πριν από το ψήσιμο, και στα μαγειρεμένα, όπως το κοκκινιστό μοσχάρι ή το παστίτσιο.
Ο νόμος υποχρεώνει τα σούπερ μάρκετ να διατηρούν αυτά τα προϊόντα σε θερμοκρασία -18C, με τη δυνατότητα να αυξάνεται η θερμοκρασία στους -15C κατά τη μεταφορά. Εάν δεν έχεις πάρει τα απαραίτητα μέτρα, μια συσκευασία μεσαίων διαστάσεων ξεπερνά κατά πολύ αυτό το όριο ακόμη και ύστερα από μόλις 45 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Σε ισοθερμική τσάντα: αν τη γεμίσεις μέχρι τη μέση και τη χειριστείς με προσοχή, συντηρούνται σωστά μέχρι και 2 ώρες ενώ μετά μετατρέπονται σε βακτηριδιακές «βόμβες
2. Κρέας
Είναι τροφή που χαλάει εύκολα και πρέπει πάντα να διατηρείται σε ψυγείο. Το κρέας που αγοράζεις σε συσκευασία που προστατεύεται από μεμβράνη αντέχει μέχρι και για μία ώρα αν η θερμοκρασία δεν υπερβαίνει τους 20-25C. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στον κιμά: χαλάει πιο εύκολα : μισή ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μπορεί να καταστήσει επικίνδυνη την κατανάλωσή του αν είναι άψητος.
3. Τα Λιπαρά Ψάρια
Είναι ακόμη πιο ευαίσθητα από το κρέας, γιατί, εκτός του ότι ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων, περιέχουν λιπαρά που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στον αέρα και στη ζέστη. Τα πιο μικρά και πιο λιπαρά είναι και πιο ευαίσθητα. Για τις σαρδέλες, για παράδειγμα, 2 ώρες αναμονή στη σακούλα είναι πάρα πολύ. Αν βρεθούν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ακόμη και για μία ώρα, κινδυνεύουν να χαλάσουν.
5. Αλλαντικά
Τα αλλαντικά σε φέτες είναι τα πιο ευάλωτα. Εάν δεν είναι σε κενό αέρος ή συσκευασμένα, μην τα αφήσεις στο αυτοκίνητο πάνω από μία ώρα. Η συμβουλή αυτή ισχύει ιδιαίτερα για το κομμένο προσιούτο ή τη γαλοπούλα. Σε περίπτωση που κάνει ζέστη, μπορεί να δημιουργηθεί ένα μικρό φιλμ λίπους πάνω στις φέτες που όταν το σερβίρεις αποκτά μια ιριδίζουσα, άσχημη όψη.
6. Τυρί
Ιδιαίτερη προσοχή στα φρέσκα τυριά, ειδικά αυτά που αγοράζεις από τον πάγκο και δεν είναι συσκευασμένα. Εάν αγοράσεις φρέσκο ανθότυρο, μπορείς να το αφήσεις σε θερμοκρασία περιβάλλοντος περίπου μία, υπό τον όρο ότι θα το καταναλώσεις την ίδια ημέρα. Τα συσκευασμένα τυριά έχουν σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.